Jdi na obsah Jdi na menu

Proč nejsem vegetarián?

7. 9. 2018

Původní text publikován 20. 11. 2017

Je chvályhodná pacifistická snaha nejíst zvířata. Je krásné a pravdivé dovolávat se toho, že jsme dost inteligentní na to, abychom si uvědomili, že zabíjet jiné živé tvory je špatné a zařídili se jinak. A je s podivem, že i když tohle všechno chápu a chválím, že se tím jaksi neřídím. Důvod?

 

1. Ten první je prostý - miluju maso. Grilované kuře, hamburgery, vepřové výpečky se špenátem, pečenou kachnu se zelím, boloňské špagety s mletým hovězím, nebo jen rohlík s plátkem slaniny. Neumím si představit se toho všeho vzdát. Už to nikdy nestrčit do pusy. Ne, když máte ty možnosti všude kolem... Co si koupím, když mám hlad, jsem venku a spěchám? Párek v rohlíku! Co bych si měla koupit místo toho? Nikde nic není. Zrovna teď mám pocit, že všude je jen maso.

 

Někdo namítne - sýr v housce, třeba. Jenže - pokud půjdu o krok dál k tzv. veganství - tak už nesmím ani to. Veganství je o nulové konzumaci masa a živočišných výrobků. Vzdát se mléka, másla, vajíček... No tak to už bych opravdu umřela steskem po jídle. Bože, proč? Vždyť koza nijak při dojení netrpí, nebo jo? Přijde mi to naprosto zbytečné. Tohle mi zkus, milý vegane, jsi-li mezi mými čtenáři, nějak vysvětlit. Já to nechápu. Fakt, že ne. A docela ráda bych to pochopila. Myslím to upřímně.

 

Jediná možnost, kdy bych přestala jíst maso, je situace, kdy by to plošně někdo nařídil. Ze stánků by zmizelo pokušení a z restaurací taky. A ani v obchodech by už nebyla hromada mražených kuřat. Vím, že hlady bych neumřela. Občas navštěvuji veganské restaurace čistě za účelem zpestření jídelníčku, vyzkoušení něčeho nového, nebo prostě proto, že mám chuť. Zamilovala jsem si totiž burger z brokolice a rajčatovou polévku.

 

2. Jenže aby tahle utopie fungovala, muselo by se maso funkčně nahradit. Namítnete, že sója. A víte, že jsem už narazila na články odkazující na fakt, že není vždycky zdravá? Abych to, co říkám, podložila, klikněte sem. Takže... a o škodlivosti konzumaci masa mi zatím nikdo nic neříkal. (Pro rýpaly dodám, že nadměrná konzumace čehokoli škodí, tedy i masa - o tom ale nemluvím.) Nehledě na to, že sója není všechno. A nahradit živiny je celkem fuška. Obzvláště u veganů. To mám vážně trávit dny tím, že budu hlídat nutriční hodnoty a jednotlivé množství stopových prvků? Bez toho je to totiž nezodpovědné, hlavně u dětí. Navíc v dnešní době má už tak dost lidí problém s nedostatkem vápníku, hořčíku, železa a vitaminů i kvůli nekvalitním potravinám. Fakt to mám komplikovat ještě tím, že nebudu jíst maso? Nebo budu rovnou veganem? To asi radši ne.

 

3. Taky mi leží v hlavě, jestli ten celý pacifismus a ochrana zvířat není vlastně proti přírodě. Chci říct, zní to krásně - nejíst jiné živé tvory. Ale upřímně, příroda to tak vymyslela sama. Sněz, nebo budeš sežrán. Lev taky žere antilopy a nemá výčitky svědomí. Je to masožravec. Kráva taky nebrečí pro sežranou trávu. A mohla by. Věděli jste, že vůně posečené trávy je vlastně její nářek, že jí právě něco bolí? (To posekání, chápejte.) Možná bychom měli přestat jíst i petržel, ne? Třeba jí to taky bolí. Ale kráva si s tím hlavu neláme. Je býložravec. Lidi jsou všežravci. To znamená býložravec i masožravec. Proč jít proti přirozenosti? Protože to příroda vymyslela blbě? Protože jsme inteligentnější, než všechno ostatní? Než příroda sama? Už zase? No, když se podívám na stav planety, pochybuju o tom. Proč bychom zrovna teď měli mít pravdu? Co když jít proti přirozenosti není inteligence, nýbrž blbost. Co když si tím jen zbytečně komplikujeme život.

 

To, co mi vadí, na konzumaci masa jsou nelidské podmínky chovu a zabíjení. A plýtvání jídlem. To pojďme změnit. Aby i to kuře určené k jídlu prožilo život a i zemřelo šťastné. (Vím, jak pateticky to zní. Neumím to lépe vyjádřit.) A jestli se mě ptáte, kdyby vedle kolonky být - dárce orgánů - a - využit pro vědecké účely - šlo někde zaškrtnout - být sněden - (po přirozené smrti, ne vraždou), proč ne. Taky by to někomu prospělo. Minimálně by někdo neměl hlad. Aby se nevyhazovalo žádné prošlé a zkažené maso (pak ty zvířátka umřela zbytečně a to mě vážně bolí.) Žádné shnilé brambory a zelenina... Takováto utopie by stačila mně.

 

Jen dodám, že moje mladší sestra je rybo-vegetariánka. A na ten oficiální název si prostě nevzpomenu a nemůžu to teď najít. Což znamená - nejíst maso, vyjma ryb. Proč? Co jim chudinky ryby udělaly? Když už, tak tohle opravdu nechápu a přijde mi to pokrytecké...

 

Nejíst zvířátka, zní to krásně...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář