Jdi na obsah Jdi na menu

Jak by svět vypadal, kdyby heterosexuálové byli menšinou?

Tak přesně na tuto otázku odpovídá film, který natočil režisér Kim Rocco Shields - "LOVE IS ALL YOU NEED" - tedy, že láska je vše, co potřebujeme. V roce 2011 vznikl krátkometrážně (20 minut) a já z něj byla nadšená.

 

Dílko přibližuje pocity mladé dívky, která zjišťuje, že - na rozdíl od většiny jejích vrstevnic - se jí líbí kluci... Ve filmu se ve 20 minutách odehrají reálné životní osudy, počínaje šikanou, nesnášenlivostí a sebevraždou. Tento snímek získal již minimálně 19 různých cen z filmových festivalů.

 

Jedinou nevýhodou je, že se mi pořád nedaří najít verzi s českými titulky. Snímek je v angličtině. Ale ta je tak jednoduchá, že se jí nemusíte bát. A i kdybyste nerozuměli ani slovo, myslím, že děj pochopíte. :-) Odkaz zde.

 

Uběhlo dlouhých pět let, tedy do roku 2016, než se podařilo natočit celovečerní verzi o 123 minutách. Ukazuje tzv. heterofóbní svět. Kde heterosexuál je téměř sprosté slovo a láska k opačnému pohlaví hřích. Ano, film si bere na paškál kromě sexuálních orientací, šikanu, nesnášenlivost, dokonce náboženský fanatismus.

 

Přiznám se, že delší stopáž jsem osobně ještě neviděla, ale stačí se mrknout na trailer a pročíst komentáře na ČSFD, abyste si upravili představu a očekávání. Tato verze byla přijata o poznání kritičtěji. Prý tolik nedrží pohromadě a je příliš nereálně fanaticko-nábožensky zpracovaný. Předpokládám, že tento aspekt vychází z toho, že film byl točen v produkci USA. Lidé by na to při sledování tohoto snímku neměli zapomínat. Amerika je mnohem více nábožensky založena, než my. A spousta tamějších komunit je extrémně homofóbních. Ale jestli si myslíte, že u nás se to neděje, zklamu vás - mám osobní zkušenost s tím, že mi bylo řečeno, že homosexualita je hřích, nemoc. A že když bude člověk chtít a hledat Boha, nakonec ho to spasí. Stane se heterosexuálem. Prý osobně zná (dotyčný člověk s tímto proslovem) pár případů takového prozření... Ještě dnes je mi zle, jakmile si na rozhovor vzpomenu. Takže i u nás se to děje, jen to není tolik vidět. Protože jsme převážně ateistický stát a mnohem menší než Amerika.

 

Takže se na film těším. Tedy na to, až si na něj udělám čas. A nejen proto, že si tam roli zahrála i Emily Osment, kterou můžete znát z celkem povedeného dílka o kyberšikaně Cyberbully, nebo ze seriálu Mladí a hladoví. Jen doufám, že se mi film podaří najít s titulky, abych si nemusela lámat hlavu s překladem. V budoucnu článek určitě doplním, až delší stopáž zhlédnu.

 

Každopádně i tak palec nahoru. Za grandiózní nápad, super krátkometrážní verzi a skvělý trailer k delšímu provedení.

 

Myslím, že tenhle pohled je možná účinnější boj proti homofobii, než filmy o homosexuálech jako například Letní bouře, Surfaři a provařená Zkrocená hora. Na ty se totiž homofobik stejně dívat asi nebude a jeho názor to - i kdyby ano - změnit nemusí. Tento svět s obrácenou polaritou má k vcítění se větší potenciál. Aspoň si to myslím.

Původní publikace 24. 11. 2017

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář