Jdi na obsah Jdi na menu

Kuvajtský machboos s kuřecím masem

25. 9. 2025

Poslední dobou těch kuchařských experimentů nemám dost. Pojďte se mnou tentokrát do Kuvajtu na recept, který mi ze všech vyzkoušených, zatím chutnal nejvíc - kuvajtský Machboos s kuřecím masem. Pozor, existuje i katarská verze, která je ale méně kořeněná (já radši víc, než míň) a některé přísady se liší.

 

Kuvajtský Machboos s kuřetem – 6 porcí (uvedené množství ingrediencí tedy dělte, či násobte podle vaší potřeby)

 

Přísady:

 

  • Hluboká panvička, či hrnec – s pokličkou! A další pánvička.

 

  • 1,2 litru kuřecího vývaru

 

  • 3 lžíce rostlinného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový)

     

  • Sůl podle chuti

     

  • 2 žluté cibule, nakrájená na kostičky

     

  • 1,5 kg kuřecí stehna

     

  • 4 stroužky česneku

     

  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru

     

  • 400g konzervovaných rajčat

     

  • 500g basmati rýže

     

  • rozinky, mandle

     

  • 2 lžičky kořenící směsi baharat – nové koření, černý pepř, koriandr, skořice, hřebíček, (kardamom – můžete, nemusíte), muškátový oříšek, římský kmín (pozor, kmín a koriandr se přidává ještě jednou zvlášť)

 

  • 20g zázvoru

 

  • 1 lžička mletého římského kmínu

 

  • 0,5 lžičky mletého koriandru

 

Postup:

 

  1. Ve velkém hrnci, nebo hluboké pánvi (té s pokličkou) rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.

 

  1. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, restuj asi minutu, dokud nezačnou vonět.

 

  1. Vmíchejte koření baharat (nebo koření, které obsahuje), římský kmín a mletý koriandr. Krátce zarestujte.

 

  1. Přidejte kuřecí stehna a opékejte je ze všech stran, dokud nezezlátnou.

 

  1. Přidejte drcená rajčata a kuřecí vývar. Osol. Přiveďte k varu, po té snižte teplotu a duste pod pokličkou, dokud kuře nezměkne asi 30 – 40 minut.

 

  1. Mezitím propláchněte rýži basmati, namočte ji na 15 min do studené vody, pak sceďte.

 

  1. Když je kuře hotové, vyjměte ho z hrnce/pánvičky (z omáčky) a odložte ho stranou, ale tak, aby zůstalo teplé.

 

  1. Do omáčky v pánvičce/hrnci přidejte scezenou rýži.

 

  1. Pokud je potřeba, dolijte trochu horké vody, aby byla rýže ponořená.

 

  1. Promíchejte a vařte pod pokličkou na mírném ohni cca 15–20 minut, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne.

 

Závěr:

 

  1. Na závěr na jiné suché pánvi opražte plátky mandlí a rozinky – dokud mandle nezezlátnou a rozinky se nenafouknou.

 

  1. Podávejte omáčku s rýží a maso posypané mandlemi a rozinkami.

 

Já se olizuju ještě teď. A vám přeju dobrou chuť. P.S: Zbytek mandlí a rozinek můžete nechat na pánvi zkaramelizovat s cukrem. Garantuju vám, že to zmizí rychle.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Diviznačka Kitty - Tohle si dám

25. 9. 2025 18:02

Zrovna uvažuju, co si udělám na víkend. Zítra něco přikoupím a při jídle budu děkovat za recept. Proč si někdy neochutnat, co se jí v Kuvajtu? Tam můj synovec byl na misi Pouštní bouře a možná to i jedl. Budu na něho vzpomínat :-))