Kuvajtský machboos s kuřecím masem
25. 9. 2025
Poslední dobou těch kuchařských experimentů nemám dost. Pojďte se mnou tentokrát do Kuvajtu na recept, který mi ze všech vyzkoušených, zatím chutnal nejvíc - kuvajtský Machboos s kuřecím masem. Pozor, existuje i katarská verze, která je ale méně kořeněná (já radši víc, než míň) a některé přísady se liší.
Kuvajtský Machboos s kuřetem – 6 porcí (uvedené množství ingrediencí tedy dělte, či násobte podle vaší potřeby)
Přísady:
-
Hluboká panvička, či hrnec – s pokličkou! A další pánvička.
-
1,2 litru kuřecího vývaru
-
3 lžíce rostlinného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový)
-
Sůl podle chuti
-
2 žluté cibule, nakrájená na kostičky
-
1,5 kg kuřecí stehna
-
4 stroužky česneku
-
1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
-
400g konzervovaných rajčat
-
500g basmati rýže
-
rozinky, mandle
-
2 lžičky kořenící směsi baharat – nové koření, černý pepř, koriandr, skořice, hřebíček, (kardamom – můžete, nemusíte), muškátový oříšek, římský kmín (pozor, kmín a koriandr se přidává ještě jednou zvlášť)
-
20g zázvoru
-
1 lžička mletého římského kmínu
-
0,5 lžičky mletého koriandru
Postup:
-
Ve velkém hrnci, nebo hluboké pánvi (té s pokličkou) rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.
-
Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, restuj asi minutu, dokud nezačnou vonět.
-
Vmíchejte koření baharat (nebo koření, které obsahuje), římský kmín a mletý koriandr. Krátce zarestujte.
-
Přidejte kuřecí stehna a opékejte je ze všech stran, dokud nezezlátnou.
-
Přidejte drcená rajčata a kuřecí vývar. Osol. Přiveďte k varu, po té snižte teplotu a duste pod pokličkou, dokud kuře nezměkne asi 30 – 40 minut.
-
Mezitím propláchněte rýži basmati, namočte ji na 15 min do studené vody, pak sceďte.
-
Když je kuře hotové, vyjměte ho z hrnce/pánvičky (z omáčky) a odložte ho stranou, ale tak, aby zůstalo teplé.
-
Do omáčky v pánvičce/hrnci přidejte scezenou rýži.
-
Pokud je potřeba, dolijte trochu horké vody, aby byla rýže ponořená.
-
Promíchejte a vařte pod pokličkou na mírném ohni cca 15–20 minut, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne.
Závěr:
-
Na závěr na jiné suché pánvi opražte plátky mandlí a rozinky – dokud mandle nezezlátnou a rozinky se nenafouknou.
-
Podávejte omáčku s rýží a maso posypané mandlemi a rozinkami.
Já se olizuju ještě teď. A vám přeju dobrou chuť. P.S: Zbytek mandlí a rozinek můžete nechat na pánvi zkaramelizovat s cukrem. Garantuju vám, že to zmizí rychle.
Komentáře
Přehled komentářů
Zrovna uvažuju, co si udělám na víkend. Zítra něco přikoupím a při jídle budu děkovat za recept. Proč si někdy neochutnat, co se jí v Kuvajtu? Tam můj synovec byl na misi Pouštní bouře a možná to i jedl. Budu na něho vzpomínat :-))
Diviznačka Kitty - Tohle si dám