Jdi na obsah Jdi na menu

Test termixů - Kunín, nebo Milko?

Původní publikace: 4. 4. 2018

Nápad na tenhle článek vznikl naprosto jednoduše. Nakupovala jsem a dostala chuť na jogurt. Proč ne, že? Pak jsem ale uviděla v nabídce Termix. Prohnala se mnou vzpomínka na dětství a já dostala chuť na tenhle tvarohový dezert. Nastal ovšem problém - kterou značku? Kunín, nebo Milko? Na obalu druhé zmíněné značky najdete tvrzení o dlouholeté tradici. Takže asi ten, říkala jsem si. Pak mě ale napadlo, jak velký mezi nimi může být asi rozdíl, a ze zvědavosti tam hodila po dvou kusech od každého. Kakaový. Nečekala jsem nic převratného. Spíš naopak. Výsledek byl však překvapivější, než se zdálo...

 

Termix kakaový Milko

Hmotnost: 90g

Cena: 8, 90 Kč

Podíl tvarohu: 50 %

Podíl kakaa: 1, 6 %

máslo

Barvivo: karamel

Stabilizátory: jedlá želatina, guma tara, karubin

 

Další: pitná voda, cukr, syrovátka

bramborový škrob, aroma

 

Skladování: +4 - +8 stupňů

 

Termix kakaový Kunín

Hmotnost: 90g

Cena: 9, 90 Kč

Podíl tvarohu: 48 %

Podíl kakaa: 1, 8 %

6 % smetana

Barvivo: název neuveden

Stabilizátory: jedlá želatina

 

Další: voda, cukr, aromata

modifikovaný kukuřičný škrob

 

Skladování: +2 - +6 stupňů

 

Pro úplnost dodám, že oba výrobky jsou vyráběny v ČR a mezi alergeny se uvádí mléko, mléčné výrobky a sójové boby (to poslední jen v případě značky Kunín).

 

A co teď s tím, že? Když to takhle člověk podle složení vidí, na první pohled je těžké se rozhodnout, zda je jeden z výrobků lepší, než druhý. Pojďme se na to podívat postupně. Podle podílu kakaa a tvarohu, čím více tvarohu a méně kakaa tím to bude zdánlivě zdravější. Takže Milko 1:0. Jestli máslo, či smetanu, tak za mě smetana, protože v konečné fázi dost zjemňuje chuť a navíc na rozdíl od másla víme, kolik jí výrobek obsahuje. Takže Kunín srovnává na 1:1. Co se týče barviv, Milko opět vede, protože název barviva uvedl a karamel škodlivý není (samozřejmě v rozumné míře) - 2:1. Ve stabilizátorech naproti tomu vedení ztrácí, přestože guma tara i karubin jsou dvě látky považované v malé míře za bezpečné (i v USA). Ptám se ale, proč to do sebe cpát, když nemusím a po ruce variantu bez toho. Kunín tedy srovnává 2:2. V dalším složení ovšem Milko zase vede. Uvedlo pitnou vodu, aroma pouze v jednotném čísle a obyčejný škrob - ačkoli bůh ví, kdesi jsem četla, že pokud je obsah modifikovaného škrobu do 0,9% není potřeba psát, že je modifikovaný. Ve výsledku ale by samotná modifikace škrobu neměla být škodlivá. I tak zohledním zbytek a připisuju Milku bod - 3:2. Kunín ale pro mě srovnává skladováním na 3:3. Důvod je prostý - nedůvěra k jakémukoli výrobku mléčného původu s i nepatrně vyšší teplotou skladování. Například mléko, co nestojí v chladicím boxu, u mě doma nenajdete.

 

Chuťový test:

Milko: Lehce kakaová chuť, výrazná až štiplavá přítomnost tvarohu.

Kunín: Výrazná kakaová chuť s jemnou stopou po tvarohu.

 

Už tyto dvě věty jasně ukazují, že výrobky si nejsou vůbec podobné. A jak by se dalo očekávat, Milko s nižším obsahem kakaa je výrazně světlejší. Buď to, anebo Kunín použil opravdu výrazné množství barviva. Či výrazné barvivo. Po stránce chuťové bych ale osobně preferovala Kunín. Chuť je jemnější (snad i díky smetaně), ne tak agresivně štiplavě tvarohová a hodně po kakau. Na druhou stranu výrazná chuť tvarohu značky Milko vám může dát pocit, že jíte něco prospěšného (tedy tvaroh). A nižší podíl kakaa vás uklidní, pokud se snažíte vyhnout čokoládě. Takže oba mají něco a je to remíza 4:4.

 

Jak z toho ven? Cesta ven není. Za sebe můžu říct, že je budu s klidným svědomím střídat podle chuti. Protože se mi nezdá - z mého pohledu -, že by byl jeden výrazně horší než druhý. Jeden má 3 stabilizátory, druhý modifikovaný škrob. Jeden nižší podíl kakaa, druhý vyšší. To bude dobře, či špatně pod určitým úhlem pohledu. Když kupuji kakaový, chci, aby byl co nejvíc kakaový, nebo co nejméně, protože kakao není zdravé? A tak dále a tak dále. Rozhodněte se sami, co z toho je pro vás důležité a co nikoli. A nebojte se mít to jinak než já.

 

Ale co můžu říct, že je podle sebe rozhodně poznáte. A pokud je kupujete dětem, možná vám, když vyměníte značku, řeknou, že to není termix.

 

Zdroj obrázků

 

Dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář