Jdi na obsah Jdi na menu

První homosexuální pár v ČR v rodném listě

Původní publikace: 19. 5. 2018

Je to tak, vážení. A dobré zprávy já mám při dopoledni ráda. Když jsem psala o kampani - Jsme Fér - snažící se o změnu v zákoně a legalizaci institutu manželství i pro homosexuální páry, dotkla jsem se i tématu rodičovství homosexuálů. Ve zkratce připomenuto ČR umožňuje legální párovou pěstounskou péči a adopci jedním z homosexuálního páru. Tím samozřejmě druhý z dvojice nemá žádný právní nárok na vztah s dítětem. Což může být problém například po rozpadu vztahu. Ačkoli obecně vzato se prý homosexuální vztahy rozcházejí méně, než ty mezi mužem a ženou.

 

Pár gayů, o kterém hovoří článek portálu iDnes.cz ze dne 19. května 2018, ovšem chtěl vlastní dítě a chtěl, aby byli oba zákonnými tatínky. Jak na to? Hurá do Kalifornie v Americe. Tam je legální nejen náhradní mateřství (v ČR opět zatím protizákonné), ale i homosexuální rodičovství. Tudíž - ačkoli to musel oficiálně potvrdit soud - malá Karolína měla v americkém rodném listě dva tatínky.

 

Nyní už bylo potřeba jen poradit si s českými úřady. A to nebylo snadné. Opět to musel řešit soud. Tentokrát ten náš a ten Nejvyšší.

 

"Český právní řád do té doby neuznával rozsudky cizích států, kterými bylo určeno rodičovství k dítěti dvou osob stejného pohlaví, protože české právo dosud bohužel takové rodičovství neumožňuje. Ale v situaci, v níž už byl rodinný život fakticky i právně vytvořen formou náhradního mateřství, bylo takové rozhodnutí v rozporu s nejlepším zájmem dítěte. Díky nálezu Ústavního soudu je to tak, že pokud v Americe vznikne rodinný život na legální bázi, je povinností všech orgánů veřejné moci jednat tak, aby se rodina mohla rozvíjet, a musí být respektovány právní záruky, které chrání vztahy dítěte a jeho rodičů," sdělila portálu iDnes advokátka páru.

 

Tak konečně. Doufám, že tohle je první vlaštovka značící, že pokrok nezastavíš. Ano, nemám nic proti homosexuálům, přeji jim lásku a rovnoprávnost. A doporučuji kliknout na originální článek, z něhož čerpám: https://zpravy.idnes.cz/homosexualni-par-nejvyssi-soud-dva-otcove-fjw-/domaci.aspx?c=A180507_133859_domaci_nub

 

A taky připomínám článek o krátkém Youtube počinu, filmu s názvem Love is all you need. Ano v angličtině, ale tak jednoduchou a jasným dějem, že umět jazyk snad ani nepotřebujete. Co kdyby byli heterosexuálové menšinou? Tu obrácenou perspektivu prostě miluju.

 

V neposlední řadě připomenu silné a bohužel stále potřebné video o homosexuální orientaci youtubera Kovyho. Zmínila jsem se o něm v článku proti sociálním sítím.

 

Láska to je, oč tu běží. Homo, či hetero - to už je fuk. Tak se mějte rádi.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář